Η φαρμακευτική κάνναβη, είναι ένα ζήτημα χιλιοειπωμένο, το οποίο έχει πολλές φορές κινητοποιήσει και θετικά και αρνητικά σχόλια. Στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, την Τετάρτη 24/1 η Όλγα Θεοδωρικάκου και ο Κυριάκος Κατσαδώρος έκαναν εισήγηση με θέμα «Φαρμακευτική κάνναβη και ψυχική υγεία» σε ένα επιστημονικό – θεραπευτικό πλαίσιο. Παρακάτω ακολουθούν τα πιο σημαντικά σημεία της εισηγήσεώς τους.
Η κάνναβη είναι φυτό. Ευδοκιμεί πολύ εύκολα και χωρίς πολλές απαιτήσεις καλλιεργητικές σε εύκρατα κλίματα. Ίσως έχουν πολλοί ακούσει για τη διαφοροποίηση της κάνναβης indica και της κάνναβης sativa. Όπως προκύπτει από τη συστηματική βοτανική, στην πραγματικότητα μιλάμε για την κάνναβη sativa, το μοναδικό ταξινομικό είδος, που έχει όμως μια πολύ έντονη βιολογική πολυμορφία και διάφορα γνωρίσματα. Οι λόγοι της όποιας διαχώρισης είναι καθαρά εμπορικοί.
Οι ίνες του φυτού περιέχουν πάνω από τετρακόσιες χημικές ουσίες, από τις οποίες ξεχωρίζει μια πολύ μεγάλη οικογένεια ενώσεων που είναι τα κανναβινοειδή. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο ουσιών, φυσικών, ή συνθετικών που μιμούνται τις δράσεις των κανναβινοειδών που προέρχονται από το φυτό της κάνναβης.Η τετραϋδροκανναβινόλη, είναι η ουσία της που έχει τα κύρια ψυχοδραστικά και ψυχομιμητικά συστατικά και γι’ αυτό θα δείτε ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν εμπορικά έχουν λιγότερο από 0,2% THS, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν έχουν καμία ψυχοδραστική ιδιότητα.
Η κάνναβη, μπορεί να δημιουργήσει ένα βραχύ ψυχωσικό επισόδειο, το οποίο όμως σύμφωνα με μελέτες αποδράμμει, αλλά και αυτό είναι πάλι ένα debate.
Σε διάφορες μελέτες η μακροχρόνια πορεία ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επισόδειο (δηλαδή περίπου οχτώ χρόνια μετά), δείχνει ότι το 50% αυτών των ατόμων που δεν είχαν πριν ένα ψυχιατρικό ιστορικό, εμφανίζουν ψύχωση στο σχιζοφρενικό φάσμα και το ποσοστό αυτό αυξάνει σε 75% αν υπολογιστούν γενικά οι ψυχώσεις.
Η φαρμακευτική κάνναβη έχει συνολικά εγκριθεί σε 27 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι, ανήκουν στην Ευρώπη. Η Επιτροπή των Ειδικών του ΠΟΥ για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά σε πολύ πρόσφατη έκθεση του 2017, αναφέρει τις θετικές ενδείξεις της κανναβιδιόλης σε μια σειρά ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, της ψύχωσης, τον πόνο, τις αγχώδεις διαταραχές, την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κανναβιδιόλη παρά το μικρό αριθμό των μέχρι τώρα κλινικών μελετών έχει αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε που αποφάσισε να εκσυγχρονίσει κάπως τη νομοθεσία της για την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Σε επίπεδο Ε.Ε ωστόσο, απουσιάζει ένα ενιαίο πλαίσιο, αλλά αναγνωρίζεται η ιατρική της χρήση σε περισσότερες από δεκατέσσερις χώρες, δηλαδή σε πάνω από τα μισά κράτη – μέλη.
Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις πρώτα αποποινικοποιήθηκε η ευφορική της χρήση και μετά αυτό «άνοιξε το δρόμο» για την ιατρική.